Prima veste bună despre energie electrică: cine ne mai salvează, în România

de: Alexandru Puiu
03 09. 2021

După câteva luni de vești proaste legate de energia electrică și gazele naturale, se pare că răsare un pic soarele și peste români, nu mult. Vedem și noi cum bate vântul.

Pentru prima oară, după o pauză de multe luni, câmpurile de turbine eoliene din România au început să facă treabă bună, în această săptămână. A ținut vântul cu noi. În contextul în care prețul spot la energie electrică a crescut constant de aproximativ o lună, în această săptămână, a scăzut un pic.

România a trecut pe energie eoliană, pentru un moment

Pe 1 septembrie 2021, acum două zile, la ora 14:00, turbinele eoliene instalate pe teritoriul României au devenit sursa principală de energie electrică. Acestea au avut o putere instantanee de 1690MW și, nu pentru foarte mult timp, au depășit producția dată de hidrocentrale.

Pentru a înțelege mai bine cum se alimentează românii cu energie electrică, poți arunca o privire pe graficul de mai sus, din ziua în care am ajuns să ne bazăm pe eoliene. Ca referință, în ultimele luni, aportul de energie electrică furnizat de turbinele menționate mai sus a fost destul de mic în România. În general nu bate foarte tare vântul vara, dar în acest an, situația a fost și mai tristă.

Una peste alta, în zilele cu vânt puternic, poate chiar și ploaie, deși te poți întrista că a plecat vara, există în același timp și un motiv de bucurie. România începe să profite din ce în ce mai mult de energie regenerabilă. În acest fel, participăm și noi, măcar un pic, la trendul global de adoptare a energiei verzi, mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

În ceea ce privește beneficiul financiar al eolienelor, la 24 de ore după ce a bătut vântul, prețul spot al zilei a scăzut ușor, cu 1,8% față de ziua anterioară, până la 109 euro. În Ungaria, unde valorile sunt similare în majoritate zilelor cu cele de la noi, prețul spot era de 118 euro/MWh. România are instalate turbine eoliene pentru o capacitate maximă de 3000 MW.